На конференції WWDC 7 червня 2021 року Apple анонсувала цілу низку оновлень програмного забезпечення. Крім iOS 15 для мобільних пристроїв, оновилася і операційна система macOS. Нагадаємо, що наразі використовується версія Big Sur. Цього разу вона отримала назву Monterey (місто та затока у штаті Каліфорнія). Розповідаємо про головні особливості системи.

Читайте про правильне оновлення на macOS Monterey

Нові можливості для спілкування

про нову Макос Монтерей

Схоже, що компанія Apple вирішила зробити ставку на комунікативні можливості нової версії системи. А також запозичила чимало технологій з мобільної iOS. В першу чергу це стосується додатку FaceTime. Тепер можливо ділитися екраном з іншими користувачами, переглядати та прослуховувати музику разом з друзями (SharePlay), використовувати функцію Focus. З’явилася підтримка декількох режимів відображення екрану: портретний, плитка (Grid) та інші. Додаток Messages починає бути схожим на повноцінний мессенджер, він інтегрується з Safari, Photos, Apple News та іншими додатками.

Універсальне управління

про нову Макос Монтерей

Вже досить давно Еппл працює над тим, щоб зробити зв’язати всі свої пристрої. Якщо колись це робилося за допомогою кабелю, то зараз доступне бездротове управління. Ви можете легко отримати доступ, наприклад, з MacBook, до iPad, iPhone або іншого гаджету. Достатньо лише перетягнути файли з одного пристрою на інший, обмінюватись фото, відео, аудіо. Досягається це за допомогою буферу обміну між зв’язаними девайсами.

Додаток “Команди”

про нову Макос Монтерей

Мабуть найцікавішою функцією, що з’явилася у macOS Monterey стала підтримка команд для швидкого доступу. Бібліотека команд вже передбачає готові сценарії, але ви можете створювати власні. Наприклад, одним кліком запустити цілу низку робочих програм, відкрити пошту, мессенджери, тощо. Це дійсно значно спрощує управління комп’ютером та економить час.

Підтримка AirPlay to Mac

про нову Макос Монтерей

Варто згадати і про можливість використовувати ваш MacBook, iMac, або інший комп’ютер Apple у ролі динаміку та монітору. Можливо легко запустити музику або відео з iPhone або iPad на Mac.

Оновлений Safari

про нову Макос Монтерей

Останнім часом компанія серйозно займається розвитком власного браузеру. Safari вже декілька разів отримував важливі апдейти, цього разу також. Повністю змінився інтерфейс, дизайн вкладок, можливість їх групування. Окрім цього, сайдбар браузеру підлаштовується під колір відкритої сторінки, стаючи майже непомітним.

Очікується, що публічна версія системи стане доступною для встановлення восени 2021 року. Перегляньте інформацію про сумісність macOS Monterey.