У сучасному світі бездротові технології передачі даних стали невід’ємною частиною життя людини. Один з протоколів обміну інформацією під назвою Wi-Fi став дуже розповсюдженим, фактично бездротовий доступ до Інтернет за цією технологією знайомий більшості користувачів мобільних та комп’ютерних девайсів. На даний момент, швидкість стандарту 802.11ac досягає 4,5 Гігабіт/секунда, але як виявилося і це не межа. Нещодавно міжнародна організація Wi-Fi Alliance оголосила про початок сертифікації пристроїв що підтримують новий надшвидкий протокол під назвою WiGig.

Як зрозуміло з назви, мається на увазі такий протокол передачі даних, який може забезпечити швидкість до 10 Гбіт/с. Це у два рази вище ніж розповсюджений сьогодні Wi-Fi 802.11ac! Хоча і радіус дії нового стандарту дещо нижчий, розробники повідомляють про відстань близько 10 метрів, тобто у межах середнього приміщення. Як би там не було, нова високошвидкісна технологія WiGig розкриває досі недосяжні можливості: швидкісна робота з хмарними сховищами, передача файлів великого об’єму, взаємодія з системами віртуальної реальності та ін.

Стандарт WiGig 802.11ad вже далеко не новий, адже його розробка почалася ще у 2009 гоці, у 2010 він був офіційно представлений. Все ж широка сертифікація пристроїв саме зараз — це крок до розповсюдження нового швидкісного протоколу. До слова, у майбутніх iPhone 8 прогнозується вбудована підтримка нового стандарту бездротового зі’язку, маємо здогадку що вона з’явиться і у нових ноутбуках Apple! Тож готуємося до прискорення у найближчому майбутньому!