Остання версія macOS Catalina за номером 10.15.5 отримала низку покращень, виправлення системних помилок, та декілька нових функцій. Найцікавіша з них — це технологія управління «здоров’ям» батареї ноутбуків Apple. Раніше подібну систему було запроваджено у мобільній iOS 13, тепер же вона доступна і для лептопів.

Як працює функція «управління акумулятором MacBook»?

функція «управління акумулятором MacBook»

Відомо, що будь яка АКБ ноутбуку схильна до так званого «хімічного старіння». У Макбук встановлено якісні літій-іонні батареї з досить довгим періодом «життя». Проте, навіть вони з роками втрачають ємність, починають швидко втрачати заряд, не забезпечувати пристрій необхідним рівнем напруги та інше. У Apple вирішили, що подовжити термін придатності акумулятору допоможе управління рівнем його заряду, у залежності від низки чинників.

функція «управління акумулятором MacBook»

Новий системний механізм відслідковує температуру батареї, частоту її заряджання, розряджання, та інші фактори. Проаналізувавши ці дані, інтелектуальна система може призупиняти процес заряджання, контролювати рівень зарядки. Це повинно позитивно позначитись на довговічності АКБ. За замовчуванням функція буде відразу активована при оновлення, але її можливо відключити у системних налаштуваннях ( економія енергії). У заяві, спеціалісти Apple так описали новий функціонал:

«Механізм управління станом батареї в macOS 10.15.5 призначений для збільшення терміну служби батареї за рахунок зниження швидкості її хімічного старіння. Ця функція займається відстеженням температур, які впливали на батарею, вивченням характеру її зарядки та інших факторів. На підставі отриманих вимірювань — механізм може призупинити зарядку. Це відбувається в міру необхідності, щоб гарантувати, що батарея вашого MacBook заряджається до рівня, оптимального для вашого сценарію використання, щоб уповільнити її знос».

функція «управління акумулятором MacBook»

Деяким розчаруванням стала інформація, но «управління здоров’ям батареї» доступне тільки для нових моделей MacBook (Pro, Air) які заряджаються через USB-C порти (Thunderbolt 3). Тому, якщо ви користуєтесь традиційними MagSafe — нажаль, функція працювати не буде.