За традицією, спеціалісти iFixit розібрали нову модель комп’ютеру від Apple 2021 року, та провели докладний аналіз його оснащення. Результати виявилися досить цікавими, новий пристрій має низку відмінностей у конструкції (порівнюючи з попередниками). Розповідаємо про найголовніше.

Читайте огляд iMac 24 дюйми (2021)

Кріплення дисплею iMac M1

 

демонтаж дисплею Аймак 24

Екранний блок нового моноблоку має вже звичний тип кріплення — він міцно приклеєний до корпусу спеціальним пористим клейовим шаром. На відміну від iPhone та iPad де клей надто твердий, дисплей Аймак 24 можливо зняти за допомогою спеціального інструменту у вигляді гострого “колесика”. Цікаво, що якщо раніше нижня панель (підборіддя) моноблоку залишалося на місці, то тепер воно демонтується разом с екраном. На задній частині корпусу розміщено антену Вай-Фай.

Як виглядає материнська плата iMac 24″

материнська плата Аймак М1

У нижній частині корпусу (за “підборіддям) знаходиться “серце” комп’ютеру — його системна плата. Перша несподіванка — вона зовсім малого розміру, приблизно такого ж як на MacBook Air. З іншого боку, такі розміри виправдані, адже чіп M1 зосередив у собі більшість компонентів, які раніше займали місце на платі. Отже на Matherboard ми знаходимо:

  • процесор Apple M1;
  • 2 чіпи оперативної пам’яті LPDDR4 (по 4 ГБ);
  • 2 чіпи SSD по 128 ГБ (Kioxia);
  • 4 інших мікросхеми (Wi-Fi/Bluetooth, управління живленням, контролер кулерів).

материнська плата Аймак М1

Деякі особливості

Зауважимо, що розбірці піддався Аймак М1 з 8-ядрами графіки. Він має два вентилятори, та дещо іншу конструкцію системи охолодження. На той час, як бюджетна модель с 7-ядрами графіки повинна мати один кулер та простіше охолодження. Крім того, деякі компоненти спеціалісти не змогли ідентифікувати. Наприклад, кнопка з трьома світлодіодами, призначення якої наразі незрозуміло. Окремо згадаємо про 6-ть Hi-Fi динаміків та мікрофони. Цікаво також те, що модель була зібрана у Таїланді, замість Китаю, як це було раніше. Нагадаємо, що замовити профілактичну чистку та ремонт iMac 24″ у Києві, ви можете у сервісному центрі Apple BashMac.